血糖値とGI値 – ダイエット【アンケート】

[:ja]長年、化粧品や健康食品に関わる仕事をしてきて、美容や健康の知識もそれなりにあるつもりだけど、血糖値とGI値というのは、何度、勉強しても、その時はわかったつもりでも、普段、意識することがないからか、結局、あんまり理解できていない気がする。

で、最初に、私自身のために、おさらいしておきたい。

そもそも血糖値って?

血糖値は、人間のエネルギー源の一つである「ブドウ糖(グルコース)」の血液中における濃度。
食事で「糖質」を摂取すると、血液中のブドウ糖の濃度(血糖値)は、食後20~30分ほどかけて上昇する。

ちなみに、「糖質」は、砂糖などの甘いものと思われがちだが、ごはんやイモに含まれるでんぷんも糖質。
ついでにいうと、栄養表示などで見かける「炭水化物」は、「糖質」と「食物繊維」を足したもの。

つまり食事によって「血糖値が上昇」するわけだ。

そして、血液中の糖が急激に増えると、この糖を下げようと「インスリン」が分泌される。
インスリンは、膵臓から分泌されるホルモンで、血糖値を一定の状態に保つ(恒常性維持)ために重要なホルモン。

インスリンは、血糖値が上昇することによって分泌され、血糖値を抑制する。
つまり、食事によって、血糖値が上昇すると、インスリンが分泌されて、血糖値を一定に保とうとする(恒常性維持)。

インスリンの血糖を抑制するメカニズムは複雑で、「グリコーゲン(貯蔵用の糖)の合成促進・分解抑制」、「脂肪組織における糖の取り込みと利用促進」、「脂肪の合成促進・分解抑制」などのいくつかの作用によって血液中の血糖を抑制するとともに、「グリコーゲン」や「脂肪」などの各種貯蔵物質の新生を促進する。

GI値って

GI値は、Glycemic Indexの略。
日本語では、グリセミック・インデックス、グリセミック指数という。

その食品が体内で糖に変わる上昇速度やピーク値、経時変化(時間の経過による変化)を計ったもの。
ブドウ糖を摂取した時の血糖値上昇率を100として、相対的に表され、GI値が低いほど血糖値の上昇がゆるやかになる。
つまり、GI値の低い食品の方が、インシュリンの分泌も抑えられる。

ここまでは事実。

 

これから先は、私の憶測も含んで、巷で話題の「食べる順番ダイエット」や「糖質制限ダイエット」などは、以下のような論法なんだろうと思う。

「食事で血糖値が上昇すると、インスリンが分泌されて、血液中の血糖値は一定に保たれるが、インシュリンは肥満ホルモンとも呼ばれ、血糖値を下げる役割と同時に、使いきれなかった糖を脂肪に変えて蓄える働きがある。
そのため、インスリンが大量に分泌されると、太りやすくなる。

だから、血糖値を急激に上げないようにして、インスリンを必要以上に分泌しないようにすることで、太らないようにできる。
それには、GI値の低いものを食べて、血糖値が急激に上がらないようにすることが大切。」

私は、正直なところ、この辺りの短絡的な考え方に胡散臭くさを感じるから納得できないんだろうね。

あなたは「GI値」について、知っている?
食事やおやつを食べるとき、GI値を意識している?


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アンケートにご協力いただいた方の中から、QUOカード(500円)を10名様にプレゼント。

QUOカード
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2017年4月14日(金)午前10時


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お伺いした個人情報は、個人を特定しない範囲でのアンケート集計、ならびに商品の発送以外には使用いたしません。
個人情報について


応募フォーム

※【Q1】「GI値」について、知っている? (SA)

【Q2】GI値について知っている方、食事やおやつを食べるとき、GI値を意識していますか? (SA)

【Q3】GI値や血糖値とダイエットについて、知りたいことや疑問に思うことがあれば、教えてください! (FA)


【F0】当サイトのアンケートで取り上げてほしいテーマがあればご記入ください。


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【F6】子供

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【F8】今後ガールズトークからのご案内メールをお送りしてもよろしいですか?

[:en]I’ve been doing work related to cosmetics and health food for many years and I know the knowledge of beauty and health well, but since I usually do not have consciousness about blood sugar level and GI value, I studied it many times Even though I intended to understand it at the time, after all, I do not understand it much.

So, first of all, I want to keep it for myself.

What is blood sugar in the first place?

Blood glucose level is the concentration of “glucose” which is one of human energy sources in blood.
When ingesting “carbohydrate” from the meal, the blood sugar level rises over 20 to 30 minutes after meals.

By the way, “sugar” tends to be sweet like sugar, but the starch contained in rice and potatoes is also sugar. In addition, “carbohydrates” that you see in nutrition labeling etc. are the sum of “sugar” and “dietary fiber”.

In other words, the “blood glucose level rises” by meals.

And, when sugar in the blood rapidly increases, “insulin” is secreted to lower this sugar.
Insulin is a hormone secreted from the pancreas, an important hormone for keeping the blood sugar level constant (maintaining homeostasis).

Insulin is secreted by elevated blood glucose levels and suppresses blood glucose levels.
That is, when the blood glucose level rises by meal, insulin is secreted, trying to keep the blood glucose level constant (maintenance of homeostasis).

The mechanism of suppressing the blood glucose of insulin is complicated, such as “promotion of synthesis and decomposition of glycogen (sugar for storage)”, “uptake and utilization of sugar in adipose tissue”, “promotion of synthesis and decomposition of fat” It suppresses blood sugar in the blood by several actions and promotes the generation of various storage substances such as “glycogen” and “fat”.

What is GI?

GI value stands for Glycemic Index.

It measures the rising speed, the peak value, the change over time (change with the lapse of time) at which the food changes into sugar in the body.
The blood glucose level increase rate when taking glucose is taken as 100, which is relatively expressed, and the lower the GI value, the slower the increase in blood glucose level.
In other words, foods with lower GI values can also suppress secretion of insulin.

Facts so far.

From now on, including my speculation, I think that the topics such as ‘Order to eat diet’ and ‘Limited carbohydrates’ topics in the street are the following arguments.

“As the blood glucose level rises with meals, insulin is secreted and blood glucose level is kept constant, but insulin is also called obesity hormone, and at the same time as insulin lowers blood glucose level, sugar that was not used It has a function to store it as fat.
Therefore, when a large amount of insulin is secreted, it becomes thicker.

Therefore, by not increasing the blood glucose level rapidly, it is possible not to get fattened by not secreting insulin more than necessary.
To do that, it is important to eat foods with a low GI value so that blood glucose levels do not rise sharply. ”

To be honest, I can not understand because I feel disturbed in this short-circuited way of thinking.

Do you know about “GI value”
When eating meals and snacks, are you conscious of the GI value?


Contents of the prize
QUO cards are given to 100 people by lottery by questionnaire respondents.

QUO card
QUO card (500 yen) to 10 people


Application method
To answer to the following questionnaire.


Winners announced
The winner will be notified by e-mail. That case, ask the shipping of gift items. To inquire about winning, not be able to answer.


Deadline
April 14, 2017, Friday, 10 am


Personal Information
We ask personal information, questionnaire in the range that does not identify an individual, and will not be used for other than the dispatch of goods.
Privacy


※【Q1】Do you know about “GI value”? (SA)

【Q2】Who knows about GI value, when eating meals and snacks, are you conscious of the GI value? (SA)

【Q3】If you have anything you would like to know about GI values, blood glucose levels and diet, please let me know! (FA)


【F0】Please fill in the theme that we would like you to pick up in our questionnaire.


【F1】Email

【F2】Prefectures

【F3】Genders

【F4】Birth year
year born

【F5】Spouse

【F6】Child

【F7】Profession

【F8】Are you sure you want to send an e-mail from Girl’s Talk?

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